FIRENZE – En bøffel-bar, en alkymist og dansende grønne engle

Luxury / Lifestyle Rejser

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.37.36

En bøffel-bar, en alkymist og dansende grønne engle

– i hælene på florentinerne i det centrale og moderne Firenze

De der mener, at Firenze er Italiens højborg udi kunst, klassisk arkitektur og højkulturelle begivenheder, har helt ret. Firenze er renæssancens juvel, og byen besidder så svimlende mængder at kunst og kultur, at rygterne vil vide, at flere amerikanske turister er blevet akut indlagt med hjerteproblemer, fordi mængden af skønhed har påvirket dem så stærkt, at det ville være passende at omskrive et gammelt udtryk til: Se Firenze og dø.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.38.50

Selv om der ikke er tvivl om, at langt de fleste gæster i Firenze kommer for netop at opleve disse skønheder og de labyrintiske, snævre gyder, det hektiske liv foran Uffizierne, Mercato del Porcellino med bronzevildsvinet og det daglige marked, guldsmedebroen Ponte Vecchio, samt indkøb af modetøj og lædersko- og tasker, så er Firenze i dag meget mere end det. Og man behøver faktisk slet ikke at bevæge sig ud i periferien af byen, for at finde de små og skæve oplevelser. De er midt i det hele. De skal bare ses.

Man kunne jo passende begynde med at indlogere sig på et helt nyindrettet hotel, hvis fysiske placering umuligt bliver mere central, nemlig Rodo Hotel. Hotellet er indrettet i et af byens gamle tårne og er nærmeste nabo til Duomo; Firenzes enorme domkirke, der blandt mange andre skønheder er toppet med verdens største kuppel. Ved check-in bliver man straks tilbudt et glas bobler eller en drink og lidt snacks. Dette bør nydes på den store terrasse, hvorfra man har et heftigt kig til Duomo og fra første sals højde kan nyde gadernes menneskemylder og evige summen af aktivitet. Hotellet er et såkaldt boutique-hotel, der til forskel fra klassiske hoteltyper, har et mindre antal værelser, der alle er individuelt indrettet. Materialerne er unikke og af meget høj kvalitet. Selv bøjlerne i garderobeskabene er håndlavede- og malede. Senge, dyner, puder og linned er af en sådan kvalitet, at man er nødt til at tvinge sig selv ud af dem for at komme videre og ned til morgenmaden og espressoen, der så vidt muligt serveres på terrassen. Dermed kommer man tidligt i stødet og man er nu parat til at gå på opdagelse i byen.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.39.42

Hvis man er ny i Firenze, kan man med fordel orientere sig i en eller flere at de mange guidebøger, der findes på markedet. Her i kan man blandt andet få alle detaljer om Duomo, Ponte Vecchio og den enorme kunstsamling i Uffizierne. Undervejs vil oplevelserne nok fremkalde en trang til noget at styrke sig på. Det er der råd for, for ligesom alle andre steder i Italien, er der rig mulighed for at besøge restauranter af høj kvalitet – også uden at blive flået for penge. Er man til hurtige, lette løsninger, findes der pizzeriaer og pastabarer over alt. Er man mere avanceret kan man søge på Tripadviser. Men man kan også bare slentre ned til området omkring Firenzes store mad-tempel; ja, faktisk et af de største i Europa, Mercato Centrale. Piazzaen uden for mad-hallen huser adskillige restauranter, hvor blandt andre Trattoria Zá-Zá, kan fremhæves. Det er ikke en gourmetrestaurant, men snarere et stor, folkeligt spisested, der oser af Firenze, og hvor der serveres gode, lokale retter til fornuftig priser.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.40.57

Hvad der virkelig gør Mercato Centrale til noget helt særligt, er førstesalen på bygningen, der om aftenen åbner med et enormt udbud af forskellige restauranter og barer under samme tag. Det store rum lokker rigtig mange florentinere til, som siddende ved en bardisk – eller stående – indtager en tallerken pasta og et glas vin. Alternativt sætter man sig ved bordene med sin personlige bid af Firenze; Bistecca Fiorentina, grillet t-bone steak. Ud over restauranter er der et solidt udbud at øl- og vinbarer. For eksempel enoteca’et, der præsenterer samtlige Chianti Classico-producenter – og dem er der mange af. Man vil ofte kunne høre livemusik i hallen, hvilket bare underbygger stemningen. Ingen tvivl – Mercato Centrale er på ganske kort tid blevet en stor del af den moderne puls i Firenze, og det er lokale i alle aldre, der søger her til.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.41.32

En anden madoplevelse, som man her hjemme må kigge langt efter, er Mozzarella-baren Obicá. Restauranten ligger på adressen Via de’ Tornabuoni, 16 – fem gader fra Rodo Hotel. Obicá er derfor let at gå til – men man skal være lidt opmærksom for at finde den, for lige som så mange andre spændende steder, er Obicá placeret i en gård. Finder man først dertil, vil man se en meget elegant ude-lounge med store flydere og lave borde. Der ligger et luksushotel ved siden af, så der er ingen tvivl om, hvilke kunder man, ud over de lokale, også gerne vil have indfanget. Inden for vil man opleve en restaurant, der ligeledes er en club. Club-music fylder også rummet – eller snarere rummene, for ved siden af det store centrale serveringsrum og baren finder man både vinrum, og selskabslokaler. Stilen er meget moderne og cool – ikke kold og futuristisk, men renset for alt, der kan bortlede opmærksomheden fra restaurantens midtpunkt: maden og de gode råvarer. Det vil ikke være forkert, hvis tankerne gik i retning af en traditionel sushi-bar. Her er det selvfølgelig den ægte Mozzarella di Bufala Campana, der er omdrejningspunktet for serveringen. Alle ostene er DOP-certificerede og er de ubetinget bedste på markedet. Maden er traditionel, men med et meget moderne tvist – og altså baseret på bøffel-mozzarella. Det kan næppe overraske, at det vi herhjemme oftest forbinder med mozzarella, nemlig pizza, også har en solid plads på menukortet hos Obicá. Restauranten er optaget i Slow Food associationen, så derfor er der vel heller ikke noget overraskende i, at hos Obicá er den korrekte hævetid for en pizzadej 48 timer. Først her efter er dejen parat til at blive lagt på en stenplade og bagt sprød og lækker. Kommer man til en aften-drink kan man få serveret snacks i form af forskellige bearbejdninger af mozzarellaen. Lad det bare være sagt: det er ikke billigt at spise på Obicá. Omvendt er det er en oplevelse, der står mål med prisen. Og når man nu er her!

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.41.58

Ganske tæt på hotellet – på Via Dante Alighieri, finder man en helt speciel bar, nemlig Mayday Club. Det kræver en god forklaring at forstå, hvad gamle telegrafer og radiobølgemodtagere har med en moderne bar at gøre. Der er en forklaring – men den er lang, så lad det for lethedens skyld være sagt, at disse apparater har Alkymistens interesse. Og Alkymisten det er altså manden bag baren, Marco Arduino. Tilnavnet har han fået ude i byen, fordi det er til Mayday Club man søger hen, hvis man skal have de reneste og mest velsmagende drinks. Marco dyrker selv de urter, der danner basis for essensen til de drinks, der serveres. Alle er økologisk dyrket og den destillerede spiritus der anvendes, er af den bedste kvalitet. Det er en stolt og engageret bartender man vil møde på Mayday Club. Der går da heller ikke mange sip af en drink, inden man kan konstatere, at dette her er ikke standard. Selv en forholdsvis uøvet drinkdrikker som Deres udsendte, kan med det samme forstå netop det. Og Marco, Alkymisten fortæller gerne historierne om, hvorfor netop dén drink er opstået. I det hele taget vil han gerne give sit bud på, hvorfor man skal indtage det rigtig og ægte; guldet, frem for de kunstigt fremstillede kemikalier, der lige som i så mange andre dele af vores fødekæde, er overvægtigt repræsenteret på størstedelen af markedet. Det kan langt fra udelukkes, at Deres udsendte falder for gyldne løfter, men med Alkymistens påstand om, at der ikke ville være tegn på eftervirkninger som følge at indtagelse af et moderat antal drinks i de sene aftentimer, indledtes dette eksperiment og studie udi urtekoncentrat og destillerede væsker. Alt sammen under uddybende samtaler med Alkymisten, der blandt andet beretter om sine ture til New York, hvor han et antal måneder om året er drink-professor på hotte Broadway-barer. Marco Arduino tilbyder kurser i fremstilling og mix af drinks, så er man i Firenze og har man lyst til en fire-timers opdagelsesrejse udi denne kunst, kan Marcos selskab på det varmeste anbefales. Og hvordan gik det så egentlig med den lovede udeblivelse af hovedpine? Jo, en alkymist laver jo guld – det gjorde han også i dette tilfælde.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 11.03.58

En anden bar der, ud over at udmærke sig ved at ligge få skridt fra hotellet, er øl- og vinylbaren Move On. Baren er i skrivende stund endnu ikke et år – den åbnede i april 2015 og ligger i det aller inderste Firenze, nemlig på Piazza del Duomo. Baren har fokus på kvalitetsøl- og musik. Der serveres italiensk fad- og flaskeøl for florentinerne på piazzaen udenfor samt i baren på stueetage. Her vil man opleve en masse lækkert musik, der styres af DJ’en på første etage, der foruden hans mixerpult, tæller en velassorteret LP-butik. Fokus er ikke overraskende den gode lyd, og manden bag pladebaren, Michele, går også medlevende op i sit job; eller nærmere sit kald. Han og manageren for baren, Andrea, kender stort set alle de udgivelser, der er at finde som LP – og det er efterhånden mange. Og der arbejdes kreativt, når det genopdagede vinylmedie skal udstyres med ekstra features. For eksempel viser Michele en LP, der ud over at skulle afspilles bagfra, viser dansende grønne engle i feltet mod centerhullet. Havde Michele ikke fortalt, at det var meningen, havde Deres udsendte sendt en mistanke i retning af den tidligere omtalte Alkymist. Men de dansende grønne engle har åbenbaret sig midt i Firenze – klods op ad Duomo. Det er ved at være tid til at beundre den mægtige domkirke for sidste gang i dag, blinke godnat til de grønne engle og krybe i seng på Rodo Hotel.

Skærmbillede 2015-12-16 kl. 10.43.03

Alle disse oplevelser – og mange flere – ligger inden for få hundrede meters gang på den ene side af floden Arno. I morgen er det tid til at følge efter de lokale i området på den anden side af Ponte Vecchio. Den tur vil være beskrevet i næste udgave af Delight Magazine.


Læs artikler i samme kategori