Frank Hvid Petersen – En status på finansmarkedernes udvikling

Klumme

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.55.17

En status på finansmarkedernes udvikling

I det sidste nummer af Delight Magazine beskrev jeg nogle en globale mega-trend, som vi investerer ud fra, nemlig ”The Internet of Things”. I denne udgave vil jeg vende tilbage til den overordnede udvikling på finansmarkederne, for der er sket meget siden starten på året. Det er faktisk en underdrivelse: Der er sket rigtig meget.

Hvad er der sket?
Stemningen på finansmarkederne har taget en kraftig drejning. Fra det euforiske i foråret til det meget pessimistiske nu. Hvor aktiekurserne tidligere på året bragede i vejret og renterne lige så, så er der blevet uddelt nogle ordentlige kursklø de seneste måneder og især i løbet af august. Hvor aktier globalt set i foråret i gennemsnit var steget med hele 15-20 pct., så var de da det så værst ud i begyndelsen af september tæt på nulpunktet igen og har nu rettet sig lidt.

Til forskel fra tidligere på året, hvor vi så kursfald på aktier med eksponering overfor råvarer (dvs. Latinamerika, Østeuropa samt råvare- og energisektoren), så er det stort set alle aktiemarkeder og alle brancher, der nu er blevet ramt af den hurtige aktienedtur.

En række virksomhedsobligationer har også lidt kurstab, men dog forholdsvist beskedent ift. øretæverne på aktiemarkederne. Samtidig er renten i Danmark, Europa og USA faldet lidt de seneste uger, så de kraftige rentestigninger vi så først på året er ophørt.

Især mandag d. 24. august vil gå over i historien, som én af de allermest voldsomme handelsdage nogensinde. Her startede amerikanske aktier med at falde 10 pct. på åbningen, store selskaber som fx Generel Electric og Apple faldt hhv. 21 pct. og 12 pct., den voldsomste kursreaktion siden endages-krakket i oktober 1987. Senere på dagen steg markedet til tæt på nul, for at slutte i pæne minusser.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 12.41.11

 

Hvorfor de hurtige kursfald og stemningsskiftet? Svaret er Kina – og det globale vækstbillede

Når der er uro på markederne kan “døden have mange årsager” i mediebilledet: Devaluering i Kina, den stærke dollar, snarlig renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank osv. osv.

 

Vores syn er, at det hele kan koges ned til primært en ting: Frygt for at den globale vækst er ved at gå i stå, især på grund af sløjere vækst i Emerging Markets og især i Kina, og at dette vil udmønte sig i faldende indtjening i virksomhederne og et stigende antal konkurser om kort tid og derfor faldende aktiekurser og udsalg af mange virksomhedsobligationer.

 

Vækst-nedtur for Emerging Markets og Kina

Rusland og Brasilien er i dyb recession, andre EM-lande har det også skidt, men det er et broget billede. Vi har holdt os langt væk fra aktieeksponering i Østeuropa og Latinamerika og alt, hvad der er råvarerelateret.

 

Nu er fokus på Kina og Fjernøsten, hvor de seneste måneders væksttal har været svagere end ventet. Midt i det hele kom Kinas overraskende mini-nedskrivning af deres valuta overfor dollaren i midten af august og den kraftige nedtur på Kina A-aktiemarkedet. Det har skræmt investorerne og fået flere til at konkludere, at den er helt gal i Kina, og at det snart vil smitte negativt af på resten af verdensøkonomien.

 

Kinas økonomi er på vej ned i fart, men ikke helt i dørken, tror vi. Især industrisektoren har det sløjt, især i store dele af sværindustrien, der er plaget af stor overkapacitet. Men der er også en anden grund til modvind for kinesisk industri og som de deler med amerikanerne: Fællesnævneren er, at begge lande er ramt af, at deres valutaer er steget over 20 pct. det seneste år. Imens jubler industrivirksomhederne i Japan og Europa. Især i Europa er der tegn på fremgang, ikke bare i Tyskland men efterhånden også i store dele af Sydeuropa. Men det tales der ikke så meget om.

 

Servicesektoren og privatforbruget i Kina er fortsat i vækst og afsmitningen fra det overophedede og kraftigt overvurderede A-aktiemarked i Kina over mod forbruget, er begrænset. Dertil kommer, at kineserne har en høj realrente, der kan sænkes af centralbanken, og penge i statskassen til at stimulere væksten. Man har lige lanceret et stort infrastruktur-program svarende til 1½ pct. af BNP og boligmarkedet i de store byer er i bedring.

 

Vi er ret sikre på, at Kinas vækst reelt set ikke er på de officielle 7 pct., nok nærmere5-6 pct. og i nogle brancher er der nulvækst. Det kan selvfølgelig mærkes efter mange år med tocifrede vækstrater. Vi må nok forudse usikkerhed om vækstbilledet i Kina i et godt stykke tid endnu, bl.a. fordi VM i atletik og fejringen af 70-året for 2. verdenskrigs afslutning har ført til en del fabrikslukninger i august og september for at mindske forureningen i Beijing-området.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 12.41.17
…men ikke den globale økonomi

Vi tror ikke, at vi er på vej mod en stor global vækstopbremsning. Årsagen skal især findes i Europa, hvor økonomien viser gode takter, bedre end vi og mange andre havde ventet for bare få måneder siden. Arbejdsløsheden er på vej ned, privatforbruget stiger og måske vigtigst af alt: Bankerne er efter mange års oprydning igen i færd med at øge deres udlån til forbrugere og virksomheder. Og husk på, at Europa er over 1½ gange større end Kina når det gælder BNP. Et Europa i fremdrift kan kompensere for en del nedtur i Emerging Markets og Kina. Japan er også i en forsigtig fremgang, mens USA tøffer af sted i et moderat opsving med nok 2½ pct. BNP-vækst.

 

Det er ikke fantastisk, og ikke så godt som mange økonomer og aktieanalytikere havde forventet her i 2. halvår, hvor der var set frem til en acceleration i den globale vækst og virksomhedernes indtjening. Det bliver nok ikke helt så godt. Men det bliver godt nok til, at virksomhederne stadig kan tjene penge, og vi kan holde os væk fra en global recession.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 12.41.25

Konklusion: Urolige optur herfra, mere fokus på Europa

Tager vi den seneste markedsreaktion og alt det ovenstående i betragtning, når vi til følgende investeringskonklusioner:

 

  • Vi synes, aktiemarkederne indregnede en del positive nyheder i foråret og forventede en periode med en mere flad udvikling. Nu er vi overhalet indenom i en overraskende aktienedtur, som er fair nok, hvis den globale vækst virkelig er på vej i hullet, men det tror vi ikke på.

 

  • Markedet vil være uroligt så længe der er usikkerhed om væksten i især Kina, men også globalt. Vi tror derfor ikke uroen lige går over, men forventer, at der frem mod nytår vil komme tal, der bekræfter, at verdensøkonomien ikke er ved at gå helt i stå, og at det gradvist vil hjælpe til at rette aktiekurserne opad igen.

 

  • Lempeligere penge- og finanspolitik ville også hjælpe på humøret, især hvis det kommer fra Kina, men også nogle af de store vestlige centralbanker, såsom Fed i USA eller ECB i Europa. Den positive effekt herfra er dog hastigt aftagende på grund af renter, der allerede er i nul eller tæt på. Så øjnene er især på, hvad Kina gør. Vi har allerede set en reaktion i de seneste uger, hvilket er positivt, men der skal mere styr på udviklingen på A-aktiemarkedet

 

  • På vores indkøbsliste står bl.a. europæiske aktier, der lige nu gavnes af fremgangen i Europa. Vi er fortsat forsigtige med eksponering mod råvarerelaterede aktieinvesteringer, selv om mange af dem kursmæssigt er bombet markant tilbage og ikke skal bruge mange gode nyheder for at skyde kursmæssigt i vejret. Vi ser også mulighed for positive afkast på virksomhedsobligationer, efterhånden som uroen aftager igen.

 

  • Renten i Danmark er stadig ufattelig lav og derfor ser vi stadig ikke stor værdi i danske obligationer. Mange af dem er pga. det lave renteniveau også meget kursfølsomme overfor blot små ændringer i renteniveauet og derfor risikable Vi forventer fortsat meget lave renter i Danmark i et stykke tid endnu, men er man som investor til meget lav risiko anbefaler vi alligevel fortsat at investere nogle af sine penge i lav-risiko hedge fonde i stedet for danske obligationer.

 

  • Vi er ikke specielt positive på amerikansk økonomi, men regner med, at den vil klare sig nogenlunde. Da inflationen samtidig er lav, vil den amerikanske centralbank Fed være meget forsigtig med at hæve renten, så det er vi ikke så bekymret for. Men da den europæiske centralbank ECB samtidig signalerer, at den er klar til at lempe pengepolitikken endnu mere i Europa, dvs. enten holde renten i nul i mange år fremover eller trykke endnu flere euros og sende ud i markedet, forventer vi stadig en gradvis stærkere dollar.

Læs artikler i samme kategori