Glæden, stoltheden og passionen for danske designmøbler er drivkraften

Executive Topnyhed

Rå natur og lækkert design

Ann og Jacob Plejdrup har sammen skabt virksomheden dk3, der producerer danske designmøbler i høj kvalitet

Glæden, stoltheden og passionen for danske designmøbler er drivkraften for Ann og Jacob Plejdrup, der sammen driver virksomheden dk3 ApS med domicil i Spinderihallerne i Vejle.

De designer, producerer og forhandler danske møbler i samarbejde med et netværk af udvalgte leverandører og designere, bl.a. arbejder de sammen med designeren Jeppe Utzon.

Firmaet har desuden rettighederne til at producere, markedsføre og sælge udvalgte møbelklassikere fra en række afdøde møbeldesignere, bl.a. Poul Cadovius, Kaare Klint og Børge Mogensen.

Et af hovedprodukterne er plankeborde produceret i brede naturlige planker af valnød, eg, vildeg med knaster og andre træsorter – og typisk med elegante stel udført i blandt andet stål og messing.

– Vi var nogle af de første med plankeborde, hvis ikke de første. Jeg har selv tegnet dk3’s plankeborde. Jeg kan godt lide kontrasten mellem vildt struktureret træ og smukt stål og messing – i en lækker håndpudset finish. Det vilde træ gør bordet til noget helt særligt og bryder med alt det hvide, vi har i boligen i dag. Det er perfekt til en moderne, minimalistisk rumindretning, siger Jacob, der sammen med sin hustru er indehaver og grundlægger af firmaet.

– Vi lader materialet spille en stor rolle i designet og lader det gå ”op på scenen” og overtage styringen, fortæller Ann om firmaets nøje udvalgte designmøbler og modeller, som de har rettighederne på.

Møbler, det lå i blodet…

Jacob er opvokset i Kolding og er ud af en møbelfamilie fra Salling-egnen. Selv drog han til Schweiz som ung, hvor han havde et selvstændigt møbelagentur og gennem 15 år solgte møbler for forskellige danske møbelfabrikanter.

– Det lå ligesom i blodet på mig, at det skulle være noget med møbler, fortæller Jacob, der mødte Ann i Schweiz, hvor hun arbejdede som bestyrer i en dansk møbelforretning.

– Man kan sige, at møblerne blev vores skæbne. Vi er begge møbelnørder og vi brænder begge for det her, siger Jacob og tilføjer, at der med virksomheden er tale om et fælles projekt og et partnerskab.

I starten stod han for salg og produktudvikling, mens hun tog sig af administration, økonomi og markedsføring. I dag er der i alt fem medarbejdere på kontoret i Vejle til at varetage de forskellige opgaver samt over 20 snedkere, der hver dag producerer dk3 møbler.

– I bund og grund gør vi det hele sammen, og det fungerer rigtigt godt, lyder det fra parret, der bor i Hedensted. Her har virksomheden officiel adresse, men dk3 drives fra Spinderihallerne i Vejle, og møblerne produceres på snedkerier på Fyn og i Tjekkiet.

Ville skabe deres eget

Parret vendte hjem fra Schweiz i 2006, hvor agentur-forretningen kørte videre og Ann fik arbejde på Flexa Møbler. I 2009 etablerede de sammen virksomheden dk3 i Hedensted.

– Vi havde en drøm om at skabe vores egen designvirksomhed. Og da vi havde idéen, var det bare med at komme i gang, fortæller Ann.

– Vi var blevet inspireret af den måde, man i Schweiz bruger naturen i møbeldesign. Her lader man de rå borde med knaster fungere som spændende kontraster til alt det hvide. Naturen bruges på den fede måde, og det rå blandes med det moderne design og udtryk. Det blev vi begge meget optagede af, fortæller Jacob.

– Vi havde en idé og vi var enige om, at vi ville prøve at starte for os selv med produktion af kvalitetsmøbler. Udgangspunktet for det første bord var to planker og et stålunderstel. Vi ville skabe et eksklusivt møbel, hvor træet var fyldt med knaster. I nogens øjne var det nok et lidt vildt projekt, og det var bestemt ikke alle, der troede på idéen. Men bordet ramte spot on, og det gav os motivation til at arbejde videre med det, vi troede på.

Det viste sig, at interessen var stor for de enkle, funktionelle og unikke dk3-borde fremstillet af det meget udtryksfulde træ. Bordene har stor tyngde på grund af den massive bordplade, men udstråler alligevel en lethed og elegance og viser sin minimalistiske form på en spændende måde.

– Jo, der var stor interesse, men det var alligevel lidt af en hård fødsel. Det var krisetider, og det skal også med i billedet, at jeg hverken er møbelsnedker eller akademiker. Men vi havde troen på det, og vi fandt to super dygtige snedkerværksteder på Fyn. Jeg tegnede selv de første møbler, og vi fik ret hurtigt fat i markedet, fortæller Jacob.

Netværksbaseret model

Forretningsmodellen gjorde, at de ikke lagde ud med at opbygge en traditionel virksomhed med egen produktion – men i stedet skabte en netværksbaseret forretningsmodel, hvor alle gør, hvad de er bedst til. En form, som Jacob var kendt med på baggrund af mange års erfaring med salg og produktudviklingsforløb i møbelbranchen.

– Sagt på en anden måde: Vi skulle ikke ud og låne en masse penge, for at komme i gang. Vores møbler blev og bliver produceret på udvalgte snedkerier efter ordre, fortæller Jacob.

Da vi startede virksomheden i 2009, drømte vi overhovedet ikke om, at vi skulle komme til at eksportere til mere end 35 lande, fortæller parret.

Han designer fortsat selv en række af møblerne, og ellers samarbejdes der med danske og udenlandske designere, der også er med i udvikling og produktionsforløb.

dk3 køber eller erhverver sig rettighederne på alle designs og modeller og står herefter for produktion, branding og salg i hele verden.

Vigtigt vendepunkt

Reolsystemet ROYAL SYSTEM®, som blev tegnet af Poul Cadovius i 1948 og vel nok har været den største danske møbelsucces i historien, skulle blive en afgørende faktor for den nystartede virksomhed. Det kendte fleksible og tidløse reolsystem i teaktræ vandt i de følgende årtier indpas i stuer og værelser i utroligt mange danske hjem.

Ann og Jacob Plejdrup er meget idealistiske med deres produkter og lægger stor vægt på det unikke design.

– Vi har ofte drøftet, hvorfor de store kendte danske møbelklassikere aldrig omhandlede reoler, og vi var ret fascinerede af ROYAL SYSTEM®. Jeg kontaktede Poul Cadovius, som på det tidspunkt var 98 år, og vi fik licens til produktion i 2010, fortæller Jacob og tilføjer, at der i begyndelsen ikke var mange, der tog dem helt alvorligt.

– Måske fordi Cadovius ikke rigtigt var en del af det gode selskab og var blevet lidt ramt af janteloven. Men hans reol-system var populært, og vi tænkte, at det kunne slå godt an igen. Vi tog det med på en international møbelmesse i Milano i 2013, og folk var vilde med det. Den messe blev et vendepunkt for os.

– Vi stod på den danske fællesstand i Milano, og der var interesse fra Tokyo, New York og mange andre steder. I dag er vi blandt andet repræsenteret i 30 butikker i USA, og reolerne har åbnet 35 eksportmarkeder for os. Det har været fuldstændig fantastisk, og det giver os en vigtig pondus.

– Det åbnede mange døre for os, og det betyder, at vi i dag kan udvikle os, siger Jacob, der vurderer, at omsætningen af reolerne udgør omkring 40 procent.

– Det ryk, det betød alt, og der blev samtidig skabt en større interesse for vores øvrige produkter, fortæller Ann.

Fakta – dk3 ApS

Dk3 ApS er en design- og møbelvirksomhed, der blev stiftet i 2009. Holder til i Spinderihallerne i Vejle.

Producerer danske designmøbler i samarbejde med et netværk af udvalgte designere samt tre snedkerier på Fyn og i Tjekkiet. Leverer møbler til kunder over hele verden, eksport til 35 lande.

Har fem ansatte og omsætter for over 20 mill. kr.

En vigtig signalværdi

Møbelarkitekten Poul Cadovius er udtryk for en signalværdi, som er ganske værdifuld for firmaet.

– Vi henvender os til folk, som ved, hvad de vil have og som populært sagt har råd til kvalitet og design. Det er sindssygt vigtigt, at vi sender nogle signaler om, hvad vi står for.

– Netop derfor er vi så optagede af Poul Cadovius. Der arbejdes lige nu på at genskabe de skalformede læskure oprindeligt designet som busstoppesteder, så de også kan fungere som mødesteder i det offentlige rum i forbindelse med erhvervsindretninger og lignende. Det projekt har vi kastet os ud i, og vi forventer at realisere en lancering i løbet af 2017, siger parret.

Vi har fundet en super god forretningsmodel, der passer perfekt til den måde, vi gerne vil arbejde og udvikle os på. Vi samarbejder med udvalgte designere samt snedkerier, der producerer for os, siger Jacob Plejdrup.

– Læskuret, som de fleste af os genkender, når vi ser den halv-champignon formede glasfiber-skal ved vejsiden, repræsenterer 60’erne på den fede måde, og mange af os kan identificere os med det. Og ligesom det skete med reolerne, så tror vi på, at det her også kan være med til at bringe virksomheden ud på nye eventyr. Læskuret og selve idéen om at give 60’er-design en helt ny betydning, fortæller meget om, hvad dk3 er og hvad vi står for, lyder det.

Lystdrevet virksomhed

Ann og Jacob understreger begge, at det er vigtigt for dem, at deres virksomhed er drevet af lyst.

– Det skal være sjovt, og vi skal sørge for, at vi har den rette mavefornemmelse med det, vi laver. Og når man så ”ser rigtigt i trenden”, så er det jo bare helt fantastisk, siger de.

De lægger ikke skjul på, at succesen med ROYAL SYSTEM® har givet dem en frihed.

– Den giver os mulighed for fortsat at følge vores intuition og gå med dét, vi for alvor tror på, og det er superfedt, lyder det.

Samtidig understreger de begge, at de er meget ydmyge i deres tilgang til forretningen.

– Respekt, ordentlighed og de gode gamle dyder, dem lægger vi vægt på. Vi har stor fokus på at levere en god service, og vi behandler alle henvendelser fra kunder og samarbejdspartnere på en ordentlig måde.

Vild med hverdagen

Det har krævet masser af hårdt arbejde og mange rejser at nå dertil, hvor dk3 er i dag.

– Jeg havde helt ærlig ikke troet, at vi skulle ud i over 35 lande på så kort tid. Det giver mig en fantastisk motivation, at vi er nået hertil. For mig drejer det sig ikke kun om at tjene penge, men mindst lige så meget om den kreative proces, arbejdet, stoltheden og selve produktet, siger Jacob.

– Min motivation er i høj grad, at vi har skabt en virksomhed, der er i stand til at udvikle sig, siger Ann, der også bliver glad og stolt, når hun ser deres designs i de førende møbelblade.

– Og jeg bliver da pavestolt, når jeg går på Broadway og ser vores møbler i et butiksvindue, siger Jacob.

Men begge kommer hurtigt ”ned på jorden” igen.

– Hverdagen, som vi har skabt den i vores virksomhed og som vi får til at fungere i vores familie, den er vi glade for. Det er det vigtigste, understreger de begge.

Og deres budskab til andre, der går med en idé og har den rette mavefornemmelse:

– Tro på det, også selv om alle omkring dig siger, at det går slet ikke. Det gælder om at være vedholdende og få det prøvet af. Det skylder man sig selv, hvis man har en god idé, siger Ann og Jacob.


Læs artikler i samme kategori