Holger Bagger-Sørensen

Executive

HBS2

”Når du har med tyggegummi at gøre, skal du ikke tage dig selv alt for højtideligt”.

I et hjørnekontor på Dandyvej sidder Holger Bagger-Sørensen, der er en af Vejles vigtigste erhvervsmænd gennem de sidste mange år, og drikker kaffe. Han ser tilbage på over 40 års arbejde, og han fortæller, hvad han gerne vil give videre til sine efterfølgere.

Ved udgangen af 2015 siger Holger Bagger-Sørensen for alvor farvel til det kontor og den virksomhed, der på trods af flere navneskift undervejs, har dannet rammen om hans arbejdsliv siden 1971. I dag er han bestyrelsesformand for BS&Co A/S, der sammen med Fertin Pharma og Gumlink holder til i de lokaler, hvor Dandy i mange år lavede tyggegummi til stor glæde for Vejle, resten af Danmark og det meste af verden.

Holger Bagger-Sørensen er fulgt i sin fars og bedstefars fodspor som chef for virksomheden, og når han siger farvel, står fjerde generation af familien klar til at tage over. Sønnerne Claus og Steen har allerede sat sig for bordenden i bestyrelserne for flere af familiens firmaer.

– Ligesom jeg er vokset op med tyggegummi, så er de også vokset op med tyggegummi. Jeg har tillid til, at de vælger rigtigt, når de tager over, og jeg skal i hvert fald ikke sidde og fortælle dem, hvordan de skal gøre, for så duer det jo slet ikke, siger Holger Bagger-Sørensen, der udtaler tyggegummi med en god østjysk accent, så det lyder som ”tøkgummi”.

De to sønner har begge været ansat udenfor virksomheden, og det var Holger Bagger-Sørensen også. Inden han blev ansat hos Dandy, var han ansat i Dansk Unilever som trainee i to år.

– Unilever var et godt navn at have på sit CV, og vi var otte-ni folk der blev kaldt til sådan en gruppesamtale. Jeg havde læst noget sociologi på handelshøjskolen, så jeg satte mig jo for bordenden og tog ordet som den første, og jeg sagde, at nu skulle vi gøre sådan og sådan. Der var kun én anden, som jeg ikke kunne få skovlen under til den samtale. Vi blev begge ansat, og han endte faktisk som administrerende direktør for Unilever, siger Holger Bagger-Sørensen efterfulgt af et grin, der er meget karakteristisk for den erfarne erhvervsmand.

Efter blot to år hos Dansk Unilever i København vendte Holger Bagger-Sørensen tilbage til Vejle og familievirksomheden Dandy.

– Jeg var vant til at møde mellem klokken otte og ni i København, det afhang af trafikken, men her mødte man altså klokken otte sharp. Så da jeg kom gående klokken 20 minutter over otte, så blev der jo kigget lidt. ”Nå, nu kommer direktøren. Nu kommer ham umuligussen, der ikke laver ret meget”, men det fandt jeg jo så ud af, siger han.

HBS

At åbne breve var ikke min livret

Den virksomhed som Holger Bagger-Sørensen kom til, var baseret på en meget direkte ledelse. Holgers far, Erik Bagger-Sørensen, gik selv i produktionen og skrev i sin lommebog, og han startede dagen med at åbne samtlige breve der blev sendt til virksomheden, og således fik de direktørens håndskrevne kommentarer tilføjet, inden de blev leveret til de medarbejdere, de var sendt til.

– Min far ville gerne, at jeg skulle være med til at åbne brevene, men det var altså ikke lige min livret. Da jeg kom hertil, gik alle også rundt i kitler og sagde ”De” til hinanden. Jeg fik afskaffet det med brevene ret hurtigt, senere røg kitlerne, og da jeg begyndte at spille på firmafodboldholdet, så stoppede det med at sige ”De”. Man kan jo ikke sige ”giv mig bolden, De dumme svin,” siger Holger Bagger-Sørensen med et stort smil.

De første år, hvor Holger Bagger-Sørensen var ansat i Dandy, er også de år, som han peger på som de vigtigste i hans tid i virksomheden.

– Da jeg kom, havde vi ikke noget budgetsystem eller nogen strategisk plan. Alt var forbudt, med mindre det var tilladt, og det fik vi lavet om til, at alt var tilladt, med mindre det var forbudt. Der var en hel masse kræfter, der blev sluppet fri. De yngre ansatte var vilde med det, men jeg tror, at de ældre håbede på, at uvejret ville drive over, siger Holger Bagger-Sørensen.

Når man besøger tyggegummi-direktørens kontor, som ligger i hjørnet af bygningen og med udsigt over de grønne arealer bag Dandyvej, så ser man tydeligt, hvilken tid det var, da Holger Bagger-Sørensen kom til virksomheden. Tunge og massive træmøbler dominerer det mødelokale der hører til kontoret, og når man går på det bløde gulvtæppe, efterlader rillerne under skoene et aftryk, der langsomt forsvinder igen.

– Min far kendte jo til alt i virksomheden, og det gjorde jeg slet ikke. Jeg tog bare fat, der hvor jeg syntes, at behovet var størst, siger Holger Bagger-Sørensen, der i øvrigt deler navn med sin bedstefar, der grundlagde virksomheden i 1915.

Dandy-filosofien

Her er uddrag af de 10 gode råd, som fik titlen Dandy-filosofien, direkte afskrevet fra den originale Dandy-Filosofi folder:

Åbenhed – Kom med nye ideer og vær åben over for andres. Lad ideer blomstre.

Korpsånd – Vi er alle en del af virksomheden. Det er derfor vigtigt, at vi har fælles mål og arbejder sammen om at opfylde dem.

Entusiasme – Man bliver aldrig for gammel til at glæde sig over at få ros. Man bliver heller aldrig for gammel til at lære af fejltagelser. Vi skal huske at opmuntre hinanden.

 

Hvem bestemmer


I dag sidder Holger Bagger-Sørensen i det kontor, som tidligere var hans fars, og han forventer da også, at en af drengene overtager det, når han engang lukker døren bag sig. Holgers grå hår ligner nærmest en stålbørste, men de venlige øjne bag de moderigtige briller lyser op, når han bryder ud i et af sine karakteristiske grin. Det gode humør er også noget, som Holger Bagger-Sørensen har arvet efter sin far.

– Han havde også en meget humoristisk tilgang til tingene, ligesom jeg har. Når du har med tyggegummi at gøre, skal du ikke tage dig selv alt for højtidligt, siger Holger Bagger-Sørensen.

Selvom de havde humoren til fælles, var deres arbejdsmetoder forskellige. Mens Erik Bagger-Sørensen stadig havde sin gang i produktionen og fortalte de ansatte, hvad de skulle gøre, så lavede Holger Bagger-Sørensen strategiske planer og systemer, og han stod bag den såkaldte Dandy-filosofi, som var 10 bud, som skulle definere Dandy som virksomhed. De 10 bud er stadig den dag i dag en del af virksomhedens DNA, mener Holger Bagger-Sørensen.

– Vi måtte have en snak om, hvem der skulle bestemme, og det sagde min far så, at det skulle jeg, for det var alligevel mig, der fik alt bøvlet, når der var noget, der gik galt, siger Holger Bagger-Sørensen.
I 1987 døde Erik Bagger-Sørensen, og han nåede derfor ikke at se nogle af de store successer som Dandy og Stimorol-mærket, som Erik Bagger-Sørensen opfandt, opnåede i løbet af 90’erne. Hans død var ret pludselig, og det har været en af årsagerne til, at Holger Bagger-Sørensen nu har skrevet en bog, der er lavet i 12 eksemplarer, og som han har givet til sine sønner. I bogen, der hedder ”Om Tyggekraften og lidt af hvert fra Holgers Mund”, har han nedskrevet firmaets historie og skrevet afsnit om mål, bestyrelsesarbejde, strategi og andre ting, der kan være relevant for driften af virksomheden.

– Jeg følte lidt, at jeg manglede noget fra min far, fordi han døde pludseligt. Noget af den der historie-skrivning, som man ikke gider høre på, når man er ung, men som man sætter mere pris på, når man bliver ældre, siger Holger Bagger-Sørensen.

Bogen er professionelt opsat og indbundet, og de mange vise ord står på gult papir, for gul er nemlig Holgers yndlingsfarve.

– Jeg tror da, at drengene blev glade for den, det sagde de i hvertfaldt, men ellers skulle de da også være nogle skarn, griner Holger.

HBS5

Når hjertet vinder over forstanden

Holger Bagger-Sørensen har langsomt trukket sig tilbage fra sine forskellige hverv, og i januar blev han 70 år. Det blev fejret med omkring 100 gæster på et krydstogt i Caribien. Der er ingen fare for, at Holger Bagger-Sørensen kommer til at ligge på den lade side, når han siger helt farvel. Udover hans helt store passion, som er at gå på jagt, så spiller han golf, og derudover vil han også have mere tid til børnebørnene.

– Jeg tror ikke, at det bliver et problem at få tiden til at gå, og det har det i hvert fald ikke været endnu. Der er selvfølgelig et tomrum, fordi jeg sidste år skrev på min bog, og fordi min fødselsdag tog en del tid at planlægge, så jeg har mere tid nu, men jeg tager også længere tid om alting, end jeg gjorde engang. Sådan er det jo, siger Holger Bagger-Sørensen.

Når han kigger tilbage på sin karriere, og skal pege på, hvornår noget er gået galt for ham og virksomheden, så siger han, at det er sket, når hjertet vandt over fornuften. Et eksempel på det var, da Dandy forsøgte at indtage USA uden held.

– Det har kostet nogle lærepenge, og de gange hvor vi har fejlet, og hvor jeg har fejlet, det har været, når hjertet har vundet over forstanden. De gange, hvor man har sagt ”det kan vi sgu godt”, selvom man inderst inde måske godt vidste, at det kunne man sgu ikke, siger Holger Bagger-Sørensen.

Selvom de lærepenge er betalt, så er det også noget, der har været med til at forme virksomheden til det, som den er i dag. Der er gået mange år siden forretningen startede som Vejle Caramel- og Tabletfabrik og til nu, og gang på gang har virksomheden skiftet hest – så at sige. Først forsvandt bolcherne og karamellerne. Så fokuserede man udelukkende på tyggegummi. Sidenhen røg bubblegum væk, og fokus blev rettet på almindeligt tyggegummi. Nu er produktionen af det ganske almindelige tyggegummi væk, og det største fokus for Vejle-afdelingen ligger på medicinsk tyggegummi.

– Vi har skiftet hest mange gange, og det er de tidspunkter, der er spændende. Når man hopper fra den ene hest, så handler det om at komme over på den anden og få fat i tøjlerne. Men der er en fare for, at du har set forkert, og du falder ned, så du ikke kan komme op igen, siger Holger Bagger-Sørensen.
Hvornår der igen skal skiftes hest, det vides ikke endnu, men sikkert er det, at denne gang sidder Holger Bagger-Sørensen ikke for bordenden, når det sker.


Læs artikler i samme kategori