Jens Olav Eriksen – Køkkenforum 30 år

Business

Køkkenforum 1

Køkkenforum 30 år

Jens Olav Eriksen, som ejer Køkkenforum på Haderslevvej i Kolding, har gennem 30 år skabt en af Danmarks mest inspirerende livsstilsforretninger, hvor omdrejningspunktet er eksklusive køkkener.

Det er vigtigt at nævne begrebet livsstilsforretning frem for konventionel køkkenbutik. Det er præcis den oplevelse, man møder, når man træder indenfor hos Kolding Køkkenforum. Forretningen er fordelt i en smuk gammel ejendom, som man igennem årerne har renoveret og udvidet med eksklusive showrooms. Glem alt hvad man forbinder med moderne køkkenforretninger i store haller med transportable skillevægge. Huset her er noget særligt, og de små detaljer gør forskellen. Så snart man møder personalet hos Køkkenforum, er man ikke i tvivl om, at de brænder for deres produkter og kan deres fag.

Valget af det helt rigtige køkken er ligeså meget et valg af livsstil, som det er skuffer, bordplade og skabe. Her bruger vi meget tid på dialog med kunden for at finde det helt rigtige, som kan fungere i mange år, udtrykker Jens Olav.

Den sjæl og anderledes arbejdstilgang, som Køkkenforum har til de eksklusive køkkener, er blevet udviklet og forfinet gennem de 30 år, som nu er gået.

Køkkenforum 2

Det hele startede i 1985

Det hele startede på Haderslevvej 27 i Kolding. Samme adresse som i dag. Dog omfattede butikken kun det ene af husets lokaler. Nemlig stuelejligheden til højre. Vi startede med hjørnelokalet ud til Haderslevvej i april 1985. Jeg havde lavet en god aftale med et eksklusivt køkkenfirma ved navn Charlotte Køkkenet, og det var mit udgangspunkt for åbningen af butikken.

Jens Olav startede som lokal eneforhandler af det eksklusive køkkenbrand, og der var stor interesse ved åbningsreceptionen. Dog havde den succesfulde start en brat afslutning, da Charlotte Køkkenet gik i betalingsstansning blot få dage efter Køkkenforums åbningsweekend.

Det var noget af et chok. Pludselig stod vi med køkkener, som vi reelt ikke kunne sælge – for vi vidste ikke, om virksomheden kunne levere.

Her blev fundamentet for den forretning, man kender i dag, skabt. Jens Olav besluttede på det tidspunkt, at han ikke ville være afhængig af kun ét køkkenmærke og derfor ønskede han at udvide sortimentet, så forretningen kunne tilbyde flere forskellige brands. Kort tid efter beslutningen om at udvide med flere leverandører var taget, overtog Jens Olav nabolejemålet i samme bygning.

Sådan byggede han fundamentet til en succesfuld forretning i slutningen af 1980’erne, hvor han også solgte udestuer. Jens Olav overtog hele ejendommen på Haderslevvej nr. 27 kort tid før Køkkenforums fem års jubilæum. Her var udstillingen vokset fra 50 kvm til 450 kvm på blot fem år. Vel og mærke i krisetider. Idegrundlaget med en køkkenudstilling bestående af flere forskellige brands bar frugt og har siden været udslagsgivende for Køkkenforums udvikling og overlevelse gennem 30 år.

Køkkenforum 4

Køkkenforums fundament og idégrundlag

Køkkenforum går ikke på kompromis med kvalitet. Styrken i at kunne præsentere flere forskellige brands under samme tag er noget, som ruster personalet godt i den individuelle rådgivning til kunderne.

Indretningsarkitekt Yvonne Eriksen, der er Jens Olavs hustru, har været med i mange år, og udtaler: Alle køkkenerne som vi præsenterer her i huset, ville vi installere i vores eget hjem – hvis muligt. De varer, som vi sælger, brænder vi for. Vi har aldrig gået på kompromis med valget af leverandører.

Yvonne fortsætter med begejstring i stemmen: At handle køkken handler enormt meget om tillid mellem os og kunden. Vi er ikke bedre end vores leverandører, og derfor er de valgt med omhu. Vi er eksperterne, og derfor er det også vores opgave at løse opgaven for kunden. Her er det befriende, at man har flere valgmuligheder at tilbyde, så man ikke kun kan fremvise ét sortiment og én leverandør.

Man er i dette hus fordi man har passion for køkkener og ikke mindst gode oplevelser, som gør folk glade, tilføjer Jens Olav.

De to andre indretningskonsulenter har været hos Køkkenforum i mange år, Claus Møller er sidst tilkommen, mens Yvette Rasmussen har været med siden begyndelsen for 30 år siden.

Jens Olav omtalte Køkkenforums koncept i en udtalelse til en lokalavis i 1990, da Haderslevvej i Kolding, på det tidspunkt var Danmarks ”køkkengade” nr. 1:

Der er stor konkurrence om kunderne. Det er derfor, vi har valgt at have det største udvalg. Vi er ikke købt eller bundet til en speciel køkkenproducent og tvungen til at forhandle kun ét køkken. Vi vil være uafhængige af producenterne og kun handle med dem, der kan være med til at yde kunderne et perfekt resultat til tiden og til en fornuftig pris.

Sådan har Køkkenforum drevet forretningen med succes i alle årene.

Køkkenforum 3

Udstillinger med sjæl

Den smukke ejendom på Haderslevvej er indrettet således, at udstillingskøkkenerne er placeret i ejendommens tidligere lejligheder. Man kommer ind af hoveddøren, hvor man enten kan opleve udstillingen i stueetagen, eller fortsætte op på 1. sal, hvor hver af de tidligere ejerlejligheder er indrettet med udstillingskøkkener i forskellige stilarter.

Det hele er lavet med kvalitet for øje, og man fornemmer hurtigt ejendommens sjæl og nærvær.

Alle de små detaljer, som danner rammen for køkkenerne, er med til at give en hjemlig stemning og får nogle helt særlige følelser frem. Det er meget inspirerende.

Køkkenforum 7

Boform

Flere af køkken-producenterne har været samarbejdspartner i mange år. Det gælder særligt Boform, som har været i huset siden 1989. Boform er et stort snedkeri, og selvom de har været oppe på at levere mange køkkener i Danmark, så har de formået at holde ved nichetanken og forblive snedker-producent.

Boform laver det hele selv – de finerer selv – lakerer selv – alting. Derfor kan de levere specifikt efter en arkitekttegning, pointerer Jens Olav.

Ove Skou er ophavsmanden bag Boform og udvikler stadig Boform køkkener. Jens Olav og Køkkenforum har haft et godt samarbejde med Ove Skou igennem alle årene.

Ove har været med til at forme den danske køkkenbranche og har med sine løsningsmodeller gået forrest indenfor design og indretning. Uden ham havde dansk køkkendesign set anderledes ud, konkluderer Jens Olav.

Kvänum

Kvänum er et svensk kvalitetskøkken, som er kommet til senere. Oprindeligt ville Køkkenforum kun handle med danske brands, men har valgt at tage svenske Kvänum ind i sortimentet.

Kvänum er kvalitet hele vejen igennem – deres styrke er forarbejdet med køkkentegningerne. Kvänum tager udgangspunkt i huset stil, og analyserer hvilke materialer og design, der vil være langtidsholdbare i forhold til ejendommens arkitektur. Køkkenerne bliver herefter individualiseret i forhold til om det er et 1950’er hus eller en patricier-villa fra 1920’erne.

Det skaber en fantastisk helhed, og kunderne er vilde med de langtidsholdbare løsninger.

Culina

Snedkerkøkkenet ved navn Culina er en nicheproducent, som bygger alle køkkenets moduler efter kundens individuelle ønsker. Ønsker kunden et unika-køkken, så vælges Culina typisk. Culina arbejder meget i særlige træsorter. Som udgangspunkt er alle skuffer i ahorn, og det er de snedkermæssige muligheder, som folk vælger til ved Culina. Snedkeriet ved køkkenet skinner også igennem på designet, som er mere rå og fladerne er typisk olierede og ikke lakerede.

Allmilmö

Allmilmö er et tysk luksusbrand, som sælges i hele verden. Det er ikke så kendt i Danmark, og har det derfor også svært i konkurrencen med de danske brands. Dog er det det dyreste køkken i butikken, og byder på løsningsmodeller, som er helt unikke. Fabrikken er danskejet, og Køkkenforum er eneste forhandler i Danmark.

Tvis Køkkenet

Tvis Køkkenet er som udgangspunkt et standard-køkken, som bliver produceret på en konventionel køkkenfabrik. Køkkenet er af høj kvalitet, men grundet at materialerne bliver produceret på samlebånd, er de i udgangspunktet billigere. Køkkenforum har dog den mulighed at få opgraderet Tvis-køkkenet med individuelle snedkerdetaljer på Køkkenforums eget værksted. Løsninger som altid bliver lavet til kundens store tilfredshed.

Alle leverandører laver også bad og garderobe. Derfor omfatter udstillingen hos Køkkenforum også badeværelser og garderobe.

Køkkenforum 5

Køkkenforums snedkeri

For mange år siden besluttede Jens Olav at få nogle snedkere tilknyttet forretningen. I dag er de et stort aktiv for Køkkenforum. Snedkerne Thomas, Bjarne og Martin monterer køkkener, badeværelser og garderober for Køkkenforum i hele landet. Kunder og samarbejdspartnere kræver kvalitet på højeste niveau, derfor har Køkkenforum nogle af landet bedste snedkere tilknyttet. Thomas er den primære mand på værkstedet, mens Bjarne og Martin monterer ude hos kunderne. Thomas får de helt specielle snedkerløsninger til at lykkes. Dog har de alle færdighederne til at forarbejde det særlige snedkerarbejde.

Martin, som oprindeligt er uddannet møbelsnedker, understreger vigtigheden ved begrebet snedker frem for tømrer. Snedkere arbejder helt anderledes end tømrere gør – her handler det tit om stor tålmodighed og millimeters præcision fortæller Martin.

Køkkenforum 6

Kunderne er altid velkommen til at besøge vores værksted og få en snak med snedkerne om deres specifikke køkkenønsker. Faktisk har vi på tegnebrættet for 2015 i højere grad at invitere kunderne med over i værkstedet. Det giver en helt anden oplevelse af de håndværksmæssige løsninger, tilføjer Jens Olav.

Jens Olav er stolt af sine snedkere og ved, at de betyder meget for den samlede forretning. Han udtrykker afslutningsvis i værkstedet:

Snedkeriet giver os mulighed for at lave de specialløsninger, vores kunder ofte efterlyser i en kvalitet, som vi kan stå inde for.


Læs artikler i samme kategori