Louise Dolmer flytter gårdbutikkerne ind i byerne

Business

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-00-44

Vi er jo først lige begyndt…

Louise Dolmer flytter gårdbutikkerne ind i byerne – på tre år har hun åbnet 10 butikker, og flere er på vej

Der er ikke langt fra idé til handling for Louise Dolmer, skaber og grundlægger af butikskonceptet Landmad.dk, der lige nu skyder op i en række større byer i Danmark. Kvinden bag det hele fortæller om sig selv, at hun er fuldstændig hysterisk stædig – og hun er den vildeste entreprenør…

– Min drivkraft er at sætte noget i gang, og hvis nogen trykker mig ned, så er jeg som en korkprop – så kommer jeg hurtigt op igen, fortæller hun med et smil, mens hun for en kort stund har sat sig ned og ladet roen falde over sig.

Vi sidder ved langbordet i mødelokale over butikken på Kannikegade midt i Grenaa, hvor der før har været hotel. Butikken nedenunder er fyldt med kunder, og i caféen er der sort af mennesker, der nyder et måltid eller en kop kaffe før eller efter deres indkøb.

Vi har sat Louise stævne til en snak om Landmad.dk. Et projekt hun satte i gang for tre år siden og som lige nu vinder udbredelse over hele landet. Det startede med butikken i Grenaa, siden er der kommet lignende butikker til i Silkeborg, Roskilde, Helsingør, Horsens, Holbæk, Aalborg, Skanderborg og Aarhus med to.

– Målet er 50 butikker i byer med over 20.000 indbyggere fordelt over hele Danmark. Lige nu sprænger vi alle rammer, det går rigtigt stærkt, fortæller Louise, der har knoklet hårdt for at nå dertil, hvor hun er i dag.

– Jo, det har kostet blod, sved og tårer, og jeg har ikke været meget hjemme de sidste tre år. I begyndelsen grinede folk af mig, det gør de heldigvis ikke mere. Der var mange, der ikke helt kunne tage det alvorligt, det var ganske enkelt for vildt. Men nu lytter de og tager mig helt alvorligt, fortæller hun.

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-01-14

Kunderne elsker det

Siden åbningen af den første Landmand-butik i Grenaa den 1. november 2013 er det gået op for mange, at konceptet med at rykke gårdbutikken til byen for at sælge lokalt producerede kvalitetsfødevarer er en super god idé.

Kunderne har taget konceptet til sig, de strømmer til butikkerne, benytter caféerne og handler i web-butikken.

– Vi har ramt plet i tidens trend og i det store skift, der er i forhold til folks holdning til fødevarer. Folk elsker lokale kvalitetsfødevarer og mange vil gerne kende historien bag de produkter, de køber. Der er også rigtigt mange, der handler på nettet. Vi rammer noget i tiden, og det har været fantastisk at ramme plet, siger Louise.

Jeg vil gerne hjælpe producenterne med at få deres varer på hylderne, siger Louise.

I butikkerne sælges der brød, grøntsager, kød, mel, vildt, ost, vin, pesto, honning, chokolade, øl, vin – og meget andet. Der sælges også lækkert køkkenudstyr og mad grej.

– En del af konceptet er stemningen og hyggen i butikken. Her skal være rart at være, det betyder utrolig meget, siger Louise, der selv har lagt linjen for butikkernes indretning og udtryk.

– Jeg kan godt lide patina, og det må godt rode lidt – men ikke for meget, siger hun.

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-01-08

Fakta – Landmad.dk

Landmad.dk er et butikskoncept, der går ud på at flytte gårdbutikkerne ind i de større byer og præsentere bøndernes kvalitetsvarer. Det er samtidig en webbaseret butik. Fødevareproducenter får mulighed for at sælge deres produkter, og det omfatter både nyetablerede producenter og større etablerede producenter.

Skabt af Louise Dolmer i 2013. På tre år er det lykkedes for hende at lave aftaler med ca. 150 procenter og åbne butikker og caféer i otte byer.

Landmad-butikkerne har en købmandsbutik, en café og en webshop.

Alle butikker bygger på et franchise-koncept. Det er selvstændige butiksdrivende, der selv ejer butikken. Den drives ud fra Landmad’s koncept, og den lokale butiksejer får bistand til fælles IT, lager og økonomisystemer samt markedsføring og driftshjælp.

Butikkerne får produkter fra lokalområdet, fra regional- og nationalområdet samt non-food produkter, som kan findes i alle butikkerne. Butikkerne har fordele af fælles indkøbsaftaler.

Læs mere på www.landmad.dk

Du skal da ind til byen

Louises projekt er i virkeligheden ikke ret gammelt. Hun startede med at etablere en gårdbutik på gården derhjemme i Voldby i 2012, hvor hun primært solgte kød fra gårdens Limousinebesætning.

-Jeg fornemmede hurtigt, at kunderne efterspurgte andre lokalt producerede fødevarer. Så jeg slog stille og roligt ind på krydderurter, lokalt bryggede øl, grøntsager og andre produkter. Men den store udfordring var at få folk ud på landet. Der skal omsætning til, det er jo ikke bare for hyggens skyld.

– En dag foreslog en af mine veninder, at butikken skulle ligge inde i Grenaa.

– Det tænkte jeg lidt over, og jeg kunne jo godt se logikken i at være synlig og være dér, hvor kunderne er og alt det andet ligger.

Idéen voksede, tingene blev grundigt undersøgt og planen om at vende konceptet om og flytte til byen blev ført ud i livet. Samtidig opstod visionen om at skabe noget landsdækkende, og den udviklede sig sideløbende.

Det er Louises oplevelse, at folk gerne vil tæt på landbruget – og ikke mindst på oplevelsen af landbruget.

– Jeg ville gerne være med til at sparke gang i noget, hvor vi kan hjælpe hinanden med at afsætte de gode lokale fødevarer. Det handler om at løfte i flok og skabe et fællesskab. Jeg oplever, at der er en masse gode synergier i at samarbejde, og samtidig er jeg over de sidste tre år blevet bekræftet i min antagelse i, at der er et stort marked for lokale fødevarer produceret af mennesker, der brænder for deres produktion og laver kvalitet.

Louise og hendes team udviklede en franchisemodel, hvor selvstændige erhvervsdrivende ejer butikkerne, som drives efter Landmad-konceptet og har fælles fordele.

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-00-57

Ikke kun økologisk

Produkterne i Landmad-butikkerne er fortrinsvis danske kvalitetsfødevarer både økologiske, biodynamiske konventionelle. Landmad favner bredt, så længe smag og kvalitet er sat i højsæde, og producenterne bag brænder for det de laver – så er kriterierne opfyldt.

– Mange spørger, om alle produkterne er økologiske, og jeg forklarer dem, at det er de nødvendigvis ikke. det er fødevarer af høj kvalitet – skabt af stolte producenter – Det får vi mange gode samtaler om.

– Jeg lægger meget vægt på, at det skal være er en bæredygtig produktion, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Det skal helst ikke fragtes særlig langt, og vi vil gerne støtte producenterne i nærområderne. Alt det kan folk godt forstå.

– Fødevaresikkerhed er noget, vi har ekstremt stor fokus på, og alle producenter underskriver en fødevarekontrakt med krav og regler.

I butikkerne sælges der helt lokale fødevarer, disse producenter har førsteret til hylderne. Der sælges også regionale, nationale samt lidt bæredygtige globale varer samt noon-food produkter som f.eks. køkkengrej og kogebøger.

– Vi har fødevarer og produkter, som producenterne har lagt deres sjæl i. Vi har masser af ildsjæle i Landmad-kæden, både producenter og butiksindehaverne, det er nok nærmest dét, der driver os. Vi kan være med til at brande dem og vi får samtidig skabt noget omsætning. I bund og grund er vi her, fordi vi er afhængige af hinanden.

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-01-21

Blå Bog – Louise Dolmer

Louise Dolmer, 49 år, stammer oprindeligt fra Aarhus – med en arkitektfar og en kunstnermor. Familien flyttede på landet først i 70’erne. Forældrene havde drømmen om livet på landet, og selv om det var en kæmpe udfordring, blev de ved. De drev et lille husmandssted med køer, grise, får og egne grøntsager. Som barn tog Louise del i opgaverne på gården og hjalp til med at passe dyrene.

Uddannet teknisk assistent og byggetekniker/arkitekt. Har drevet rideudstyrsforretning i Kolind i en periode.

Gift med Niels Dolmer, der er 6. generation på ”Birkedommergård” i Voldby ved Grenå. Louise og Niels Dolmer har fire børn: Kristian, Katrine, Ida og Emil.

Til Birkedommergård hører ca. 100 hektar og der drives ca. 200 hektar. Der er en Limousine-besætning på gården, og velfærdsfedekalve.

Politisk interesse

Opmærksomheden om Landmand-butikkerne har ikke alene været stor fra kunderne side, men nu også fra politisk hold.

– Jeg har haft besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen samt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, som gerne ville høre om mit iværksætter-projekt. Vi fik også drøftet finansiering for nye virksomheder og hvilke muligheder, der er. Likviditet og manglende lånemuligheder kan være en stor hæmsko for nye iværksættere, det fik vi en god snak om, fortæller Louise, der har bevaret kontakten til politikerne.

Louise har også skabt opmærksomhed i fødevarebranchen, og hun har modtaget en iværksætterpris fra Business Region Aarhus.

Sidst er hun blevet nomineret til ”Årets ildsjæl” af Danske Landbrugsmedier/Landbrug & Fødevarer samt udvalgt som et af de 10 firmaer, som ”EY Entrepreneur of the year” har valgt at tage med i konkurrencen fra Midtjylland.

– Det er skønt med sådan en opbakning og interesse, det er jeg selvfølgelig virkelig glad for. Jeg har længe troet på det her, og det er helt fantastisk, når politikere og fagfolk også kan se ideen og tror på, at der er et potentiale i det.

skaermbillede-2016-12-15-kl-10-01-45

Fakta – iværksætterpriser

Louise Dolmer har modtaget en iværksætterpris for butikskonceptet Landmand fra Business Region Aarhus. Hun modtog ”Den kreative pris”, som blev overrakt den 27. april 2016 på Iværk&Vækst, som er Danmarks største inspirationsforum for iværksættere og vækstvirksomheder.

Hun blev nomineret til ”Årets ildsjæl” af Danske Landbrugsmedier/Landbrug & Fødevarer. Prisen går til en ledende erhvervspersonlighed i virksomhederne omkring landbruget, der har skaffet fremragende resultater og med sin personlige indsats er en inspirationskilde for landbrugserhvervet.

Landmad blev udvalgt som et af de 10 firmaer, ”EY Entrepreneur of the year” havde med i konkurrencen fra Midtjylland. Læs mere på www.ey.com

Lyst og engagement

Louise fortæller, at hun ikke kan være i noget, der ikke er drevet af lyst og engagement.

– Jeg har et kæmpe engagement om det her, og jeg er omgivet af så mange mennesker, der brænder for det. Det er helt fantastisk. Det gælder både producenter men også dem, der driver butikkerne. Jeg får mange henvendelser fra folk, der gerne vil være med, det er meget livsbekræftende.

– Også fordi vi kører det her ud fra devisen om, at vi løfter i flok og at vi er hinandens forudsætninger hele vejen rundt. Vi har et fælles mål, det gør mig helt høj.

– Lige nu går det rigtigt stærkt, og midt i den hektiske travlhed nyder jeg, at mine to døtre også arbejder her, indtil de skal videre i deres studier. Katrine på 21 år er butiksbestyrer og Ida på 19 år er køkkenansvarlig. Det er skønt, at de også er en del af det hele, fortæller Louise.

– Jeg ved, at mange undrede sig over, hvad hende bondekonen fra Djursland havde gang i. Jeg har mærket janteloven, men pyt med den, den kan jeg ikke bruge til noget.

– Jeg er nok lidt af en jubeloptimist, og jeg helmer ikke, før jeg er nået i mål. Jeg har lært enormt meget de sidste tre år, og jeg har lært rigtigt mange skønne mennesker at kende, siger Louise.


Læs artikler i samme kategori