Mads Veiby – Lad ikke dine tanker begrænse dig

Klumme

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.44.04

Lad ikke dine tanker begrænse dig

Jeg har egentlig altid følt mig lidt karriere- og arbejdsmæssig rodløs. Der er ikke et bestemt fag, der fascinerer mig eller som sådan interessere mig. Måske jeg ikke rigtigt interesserer mig for noget eller er specielt dygtig til én ting, jeg er nok nærmere lidt god til rigtig meget.

Jeg har haft massevis at jobs. Første job var som ”skitter” i Aalborg Tivoli (red.: En som samlede affald op), hvor jeg startede som 11-årig. Senere kom jeg til at sidde i forlystelserne for derefter at gå med aviser og arbejde på bar – til at blive soldat, komme i bank-lære osv. Jeg har egentlig synes godt om samtlige mine jobs og holdt af mine kollegaer, men der har altid manglet noget.
Jeg har altid haft et besværet forhold til autoriteter, jeg synes jo selv, at jeg vidste bedst, så jeg kunne ikke forstå, hvorfor nogen skulle fortælle mig noget…
Så når jeg kigger tilbage, så lå det måske nok i kortene, at jeg egner mig bedst til at være selvstændig, men hvorfor gjorde jeg så ikke noget ved det?

Jeg var 24 år da jeg sprang ud

I banken blev jeg udfordret af en salgsleder. Han var en rigtig dygtig salgsleder og stillede hele tiden spørgsmålstegn ved, om vi som bankrådgivere turde stille kunderne de rigtige spørgsmål, selvom spørgsmålene nogle gange kom meget tæt på. Det kunne være, man skulle rådgive omkring økonomi, hvis den ene døde osv. Vi trænede sådan set i at komme på ”usikker grund”. Og en dag slog det mig, at det som holdt mig tilbage fra at starte op selv, var min angst for at være på usikker grund. Så i bedste Marty McFly stil sagde jeg til mig selv, at ingen skulle kalde mig ”chicken”. Så jeg besluttede (ved at slå plat eller krone) at sige op i banken og starte op selv sammen barndomsven Thomas Havemann.

Så hvorfor skulle der gå 24 år, inden jeg sprang ud som iværksætter? Fordi jeg lod mig bremse af mine tanker og min angst for at fejle, jeg var jo bare Mads og jeg anede intet om at starte egen virksomhed.

Men nødvendigvis er det ikke nogen fordel at vide noget for at starte op. Hvis du ved for meget, så ved du også hvilke problemer du kommer til at stå med – og det kan tage pusten fra dig.
Igennem hele livet bliver du mødt med problemstillinger og udfordringer. Der er hele tiden ting, du skal forholde dig til og træffe afgørelse om. Forstil dig at du som otte-årig blev præsenteret for samtlige livets beslutninger og blev bedt om at træffe dem her og nu. Formentlig ville du miste lysten til at leve, da det ville synes at være uoverskueligt. På samme vis kan det blive, hvis man som iværksætter sætter sig ned og laver en 200 siders forretningsplan om alt det, man skal tage højde for, for at man får succes som iværksætter.
Tag det nu helt rolig og stol på din egen dømmekraft. Tag problemerne som de kommer og opstår. Hvis ikke du stoler på din egen dømmekraft, ja så skal du IKKE blive iværksætter, og du bør nok også overveje, om du bør være myndig.

Der vil komme mange udfordringer på din vej til at opbygge en forretning, og guderne vil vide, at du over tid kommer til at udfylde mange ligegyldige blanketter til diverse myndigheder og statistikker. Men tag det som det kommer. Hav en klar vision om hvad dit endemål skal være og arbejd dig så i den retning.

Erhvervslivets Stig Tøfting

Jeg er på ingen måde en iværksætter eller forretnings-guru. Jeg er nok nærmere erhvervslivets svar på Stig Tøfting, et levende bevis på, hvor langt man kan nå uden noget særligt talent.
At være en ”ørn” til at indberette moms eller at have en dybere forståelse for selskabsret og adækvans kan være rart at have, men det gør dig ikke til en bedre iværksætter.
Det vigtigste er, at du forstår hvad dine kunder vil have og hvordan du leverer det til dem. Så kan du altid få en til at hjælpe dig med at oprette et selskab, lave et regnskab, indsende moms osv.
For at Danmark skal få succes om iværksætter-nation, så skal vi forstå, at det at drive virksomhed først og fremmest handler om godt købmandskab.
Hvis vi kigger på nogle af de mest succesfulde virksomheder i Danmark i dag, så kommer vi ikke uden om Mærsk, Bestseller og Jysk. De tre firmaer ligner hinanden, ikke på produkt, men i den forstand, at alle tre virksomheder er bygget qua godt købmandskab. Ingen af de tre virksomheder tilbyder et unikt produkt. Vi sover alle med dyner og pude – og gik i tøj lang tid før Bestseller og Jysk blev stiftet. Men de er så dygtige til det, de laver, at de med længder har bevist, at man med godt købmandskab kan komme rigtig langt.

Det kræver 60 timer om ugen at få succes… eller?

Som iværksætter er én ting 100 procent sikkert. Du kommer til at knokle din røv ud af bukserne for at få det til at lykkedes. Men der er også en myte om, at det kræver at du arbejder 24-7 og at der hverken er tid til familie, fritid eller venner. Det er en gang sludder.
Jo- der vil være perioder, hvor du skal arbejde meget hårdt, nogle gange også om natten, men det kan ske på enhver arbejdsplads.
Jeg har prøvet i tiden med mobilselskabet M1 at sidde og lave kundeservice, piccolo, regnskab, marketing produktudvikling mv. Det kan du kun gøre i en kort periode, fortsætter du ad den rute så går du ned. Du bliver nød til at træde et skridt tilbage og kigge på din forretning. Se på hvad er det for nogle beslutninger og kompetencer, der skal til for at vi kan få succes. De overvejelser kan du ikke gøre, hvis du er ved at drukne i arbejde.
Det er intet problem at tjene mange penge, hvis du tager tre jobs. Kunsten er at udnytte din tid bedst muligt og så skabt nogle systemer og et team, som gør det muligt for virksomheden at vokse.

 

Don’t work harder – work smarter…

 

 

Ovennævnte kliché er du sikkert stødt på masser af gange, men ha’ den i baghovedet. Hvis du i tre måneder har arbejdet 60 timer pr. uge, så er der noget galt. Hvis ikke din forretning kan bære, at du har ansatte, så bør du kraftigt overveje om den er værd at beholde.
Men du kommer til at arbejde hårdt, så igen: Lad ikke dine tanker begrænse dig. Du skal arbejde lige så hårdt for at åbne en bagerforretning i Vejle, som du skal for at oprette en verdensomspændende handelsvirksomhed i Frederikshavn. Derfor – tænk og drøm stort!
Når du nu alligevel skal arbejde hårdt, så kan du ligeså godt laven en forretning i hele verden i stedet for kun på den vej, hvorpå du bor.
Som gammel søfartsnation burde vi vide dette bedre end nogle andre.

Lav fejl og lær

Grundtvig havde en ide om, at læring ikke var noget, der kun foregik i skolen, men at læring foregik igennem hele livet. Jeg kan kun give ham ret. Jeg laver stadig masser af fejl, og der er stadig ting, jeg ville have gjort anderledes, hvis jeg dengang vidste, hvad jeg ved i dag. Men livet er én lang læringsproces, så vær ikke bange for at begå fejl – blot du lærer af dem.
Del dine ideer og erfaringer med andre. Vær ikke bange for at nogen stjæler din ide. Det, som gør en iværksætter succesfuld, er evnen til et eksekvere ideen – ikke udtænke den. Og på et eller andet tidspunkt så bliver din ide kendt i markedet – og hvis ham på den anden side af vejen er bedre til at eksekvere den end dig, så overhaler han dig alligevel. Men deler du dine idéer, så kunne du måske indgå et makkerskab med ham ”på den anden side af vejen” – og hvad kunne det så ikke have ført til?

Skal jeg sige mit arbejde op og prøve at blive selvstændig?
En ting er sikkert. 100 procent af de puts, der er for korte, går aldrig i hullet. Så hvis ikke du prøver, finder du aldrig ud af, om det er noget for dig.

 

 


Læs artikler i samme kategori