Mikkel Birn – Kunsten er at forstå, hvad den enkelte brænder for

Executive Topnyhed

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.21.37

Passion for mennesker er min drivkraft

Mikkel Birn, Managing Partner i konsulenthuset Birn og Partners, brænder for at udvikle mennesker og organisationer og har på mindre end to år skabt en headhuntervirksomhed i kraftig vækst

Han kender vejen, har selv taget turen to gange. Ansat i en virksomhed som konsulent, avanceret og endt som øverste administrerende direktør for mange ansatte.

Nu er han godt i gang med at gøre det igen, men denne gang skaber han sit eget. For to år siden grundlagde han sit eget firma helt fra bunden. Det har siden udviklet sig fra en idé og én mand bag et skrivebord – til en international virksomhed i syv lande, som udvikler sig hastigt og er i konstant vækst.

Mikkel Birn er Managing Partner i virksomheden Birn og Partners med hovedafdeling på Lysholt Allé i Vejle. Et to år gammelt rekrutteringsfirma med flere medejere, der i dag har ca. 27 ansatte i syv forskellige lande og med et stort vækstpotentiale.

– Jeg fik mulighed for at starte fra nul, og det har været enormt spændende at bygge sit eget op. Det skulle ikke bare være ét af mange firmaer, vi ville finde vores egen niche og skræddersy vores ydelser. Papiret var blankt og jeg kunne tage fra de erfaringer, jeg har gjort gennem årene, siger Mikkel Birn, der har adskillige års erfaring inden for branchen.

– Det er fantastisk at skabe sit eget. Selv om jeg har haft ledende stillinger, hvor du er på hele tiden, er det pludselig én selv, og det gør det hele endnu mere intenst. Det er en livsstil, og det er en enorm tilfredsstillelse at se tingene udvikle sig i sit eget firma.

– Jeg har altid været vant til, at man selv skal få tingene til at ske. Sådan har det alle dage været i min familie, og allerede da jeg var 15, rejste jeg efter eget ønske til USA som udvekslingsstudent. Det var med til at gøre mig selvstændig og i stand til at træffe valg. På en eller anden måde tror jeg, at det har betydet rigtigt meget for, hvordan mit liv har formet sig.

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.21.12

For meget autopilot

Mikkel Birn har mange års erfaring inden for HR, salg, ledelse samt headhunting og consulting. Han har stået i spidsen for mange ansættelser. Dels som direktør i den svenske virksomhed Rahmqvist, der i de 10 år han var ansat voksede fra 250 til 700 medarbejdere.

Og efterfølgende som direktør for rekrutteringsfirmaet SAM Headhunting, hvor han ligeledes arbejdede sig op til at blive administrerende direktør og arbejdede med rekruttering, salg, HR samt forretningsudvikling i højeste gear.

Sideløbende med jobbet læste han en MBA og tog efterfølgende en bestyrelsesuddannelse på INSEAD.

– Jeg var videbegærlig og havde brug for at få ”fyldt noget mere på”. Disse to uddannelser gav mig en god baggrund, som jeg kan implementere i mit videre karriereforløb og som jeg i dag har stor glæde af. Ikke mindst på grund af den sparring og erfaringsudveksling, jeg nød gavn af i mødet med andre erhvervsledere.

– Den erfaring, jeg har opnået både gennem mine ansættelser og uddannelser, kan jeg i dag sætte i spil og bruge i min karriere. Jeg har været inde over mere end 1.000 rekrutteringer, og det har givet mig en stor passion for mennesker, siger Mikkel Birn, der har et ønske om at skabe mere nærvær i rekrutteringsbranchen.

– Der er ofte lidt for meget autopilot, når det gælder ansættelser af nøglepersoner. Der sker desværre meget tilfældig rekruttering, og der er mange, der rent ud sagt rekrutterer med hovedet under armen og glemmer at få afdækket mange essentielle forhold og kultur.

– Vores udgangspunkt er at få et indblik via analyser, at inddrage kunderne i langt højere grad og gøre det til en fælles proces. Virksomhederne skal være meget skarpe på, hvad de egentlig vil med den rekruttering, de sætter i gang. Og kandidaterne skal performe og lidt ud på dybt vand, så de for alvor får lejlighed til at vise, hvad de kan.

– Mange virksomheder vil bare have et spejlbillede af dét, der var før – men måske er det noget helt andet, der er brug for. Den proces hjælper vi med at få sat i gang, siger Mikkel Birn, der i sit firma har foretaget en meget stor spørgeundersøgelse blandt ledere, chefer og direktører omkring, hvad der er behov for og på den baggrund har skræddersyet sine ydelser.

Blå Bog – Mikkel Birn:

41 år, født og opvokset i Vejle.

Som 15-årig udvekslingsstudent i USA. Handelsstudent i Danmark, herefter til USA igen. Ansat I Bison i Bredsten i to år, hvor han arbejdede med indkøb, logistik og produktionsplanlægning, læste samtidig til markedsøkonom.

Efter en periode med flere udlandsophold ansat i 1997 i den svenske virksomhed Rahmqvist, som arbejder med kontorindretning, møbler, lys, ergonomi m.m. Startede som sælger, avancerede til salgsleder, salgschef, salgsdirektør og direktør over en 10 års periode.

Ansat i SAM Headhunting i 2007 som konsulent samtidig med at han startede et videreuddannelsesforløb. MBA i 2010 og herefter bestyrelsesuddannelse på INSEAD i Frankrig i 2011.

Frem til 2013 avancerede han fra konsulent til partner, ledende partner, administrerende direktør og koncerndirektør i SAM Headhunting.

Stifter virksomheden Birn og Partners med hovedkontor på Lysholt Allé 10 i Vejle den 1. april 2013. Firmaet, som har flere medejere, har i dag ca. 27 ansatte og er i syv europæiske lande. (Danmark, Norge, Sverige, Finland, England, Tyskland, Italien).

Bor i Bredballe sammen med sin familie. Gift med Anne-Mette Ehrenreich, der arbejder i Jysk Rejsebureau. Parret har to døtre, Alberte på 11 år og syv-årige Alma.

Jobbet er en livsstil og fylder meget, og familien har højeste prioritet i fritiden. Rejser meget med familien. Løber et par gange om ugen, både for motionens skyld og for at samle tankerne.

 

Tre forretningtsområder

Birn og Partners største forretningsområde er rekruttering og selve ansættelses-processen, hvilket svarer til ca. 80 procent af aktiviteten i firmaet.

– Vores medarbejdere er valgt med omhu og har stor erfaring – faktisk mere end 200 år inden for rekruttering til sammen. Det er afgørende at have passion for mennesker, en drivende kraft på salg og en god forretningsforståelse. Vores verden handler om tillid, forretningsforståelse og netværk. Kan du det, så kan du vores branche. Vi udvikler mennesker og organisationer, og vi hjælper virksomheder med at finde det rigtige match, siger Mikkel Birn.

De sidste 20 procent er fordelt på to områder. Det ene er ”onboarding”, hvor den nyansatte leder følges i de første 100 dage på det nye job for at få en optimal start og indkøring. Der lægges en plan for den første periode, og der arbejdes med opfølgning og sparring for at komme bedst muligt i gang. Herunder eksekvering af strategi, optimering af potentialer samt integration i organisationen.

– Det er vigtigt, at direktøren i sit nye job kan agere så tidligt som muligt efter en sikker og struktureret plan. Analyser og erfaringer viser, at de første 100 dage kan være skelsættende for det videre forløb.

Det andet område er karriererådgivning, hvor direktøren af forskellige årsager skal noget andet og må forlade sit job.

– Vi tager hånd om situationen, kortlægger kompetencer, arbejder med mål, ønsker og behov – og følger personen, til han eller hun er i job. Jo højere oppe i systemet man er, jo længere er der at falde, og det kan være svært og meget udfordrende.

– Ofte har personen mistet sin identitet og skal have hjælp for at komme videre. Her går vi målrettet ind og ser på den pågældende persons situation, hvorefter vi sammen lægger en plan.

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.21.28

International profil

Birn og Partners er en international virksomhed, hvor 40 procent af omsætningen sker over geografiske grænser – solgt i et land med levering i et andet land.

– Der er et stort behov for at gå på tværs af grænser, når det gælder rekruttering af ledende stillinger, og derfor er det afgørende for os, at vi har en international profil. Vores kunder er store og internationale, og vi skal kunne leve op til deres ønsker og behov.

– Vi er nu i syv lande, hvor vi har datterselskaber og afdelinger, og flere er på vej. Strukturen er på plads, og vi forventer vækst her gennem 2015, hvor vi regner med at øge med 10-15 ansatte og etablere os i flere lande, bl.a. Holland og Schweitz.

– Vores mål er at have mellem syv og ti ansatte i hvert land med forskellige industrifokus, og lige nu vækster vi en del på grund af stor efterspørgsel, både i Danmark men også i en række andre lande.

– Selv om vi vil vækste og kan se muligheder i at blive større, så har vi det også sådan, at det ikke må gå for stærkt. Vores kultur og vores værdier i virksomheden skal med, og jeg lægger meget vægt på, at den enkelte medarbejder er kulturbærer.

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 23.22.07

Lyset i øjnene

For Mikkel Birn er consulting og headhunting et spændende felt at arbejde i og et område, hvor han kan bruge de kompetencer, han har opbygget gennem sin erhvervskarriere og ved videreuddannelse. Samtidig brænder han for at få sit eget hold til at fungere optimalt.

– Det er fantastisk at opleve, når folk vover sig ud i noget nyt og man kan se lyset i deres øjne. Jeg vil gerne skubbe folk derud, hvor de finder ud af, at de kan mere, end de tror. Så bliver ledelse sjovt.

– Jeg vil gerne uddelegere og give mulighed for, at de ansatte tager ansvar. Det er en stor styrke, når alle på holdet kender deres rolle og ansvar, så når vi rigtigt langt. Jeg ønsker at skabe en platform og kultur, som alle kan identificere sig med og være stolte af.

– Hvis man skal være i denne branche, skal man have en passion for mennesker. En lyst til at gå ud og møde folk, lytte, lære og give.

– Jeg har det med at give ansvar til dem, som har ideerne og motivationen for forandring og for at opnå resultater. Dem, der brænder for opgaven. De udvikler sig og virksomheden udvikler sig – og så rykker vi virkelig sammen.

– Det er en enorm motivation at være leder, når man kan få tingene til at lykkes på denne måde, konstaterer Mikkel Birn.

 


Læs artikler i samme kategori