Sara Maria Franch-Mærkedahl – Man er nødt til at gøre ting og kaste sig ud i nye eventyr

Business Topnyhed

_DSC2691

Rykker på grænsen mellem det kendte og ukendte

Sara Maria Franch-Mærkedahl viste sine evner som iværksætter og forretningskvinde i en tidlig alder, og hun har det bedst, når hun har gang i nye projekter

”Det er på grænsen mellem det kendte og det ukendte, du udvikler dig som menneske”. Et citat der meget rammende beskriver Sara Maria Franch-Mærkedahl som person.

Hun har de seneste år gjort karriere som vejrvært på TV2, og vandt sidste år Vild med Dans på samme tv-kanal. Og hun har konstant gang i mange projekter og er på vej med noget nyt. Vi har sat Sara Maria stævne til en snak om passion, livsindstilling og dét at presse sig selv for at opnå sine mål.

Mødet finder sted på en varm sommerdag i august på PapirØen i København. Solen står højt på himlen og duften af saltvand, gamle europaller og friskbrygget kaffe præger sanseindtrykkene på den gamle kaj. Hovedpersonen ankommer i afslappet stil, og hendes humør er positivt præget af den flotte solskinsdag og de afslappende omgivelser. Hun hviler i sig selv, og det står hurtigt klart, at der ikke er slinger i valsen, når hun tager vigtige beslutninger omkring sin karriere og sine valg i det hele taget.

– Sara Maria, siger hun og giver et kærligt knus.

Jeg har glædet mig til interviewet og til at tale med Sara Maria om hendes nye projekter og ideer. Den elegante Tv-vært giver også udtryk for sin begejstring for at tale om netop projekter og sin passion for at udfordrer sig selv som person. Det er 2,5 år siden, hun startede som Tv-vært på TV2, men karrieren inden for underholdning og entertainment tog sin spæde start længe før.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 15.53.50

Det stærke mindset

Sara Maria er uddannet fra handelshøjskolen CBS i København i marketing og kommunikation, og hun boede i en periode i London, mens hun skrev speciale og arbejdede som eventmanager.

– Jeg har altid været typen, der har gjort mange ting på samme tid. I de yngre år arbejdede jeg i en tøjbutik og passede et solcenter om aftenen. Jeg har altid haft lyst til at lave en masse, og ikke kun noget, der gav mening karrieremæssigt. Det var også vigtigt for mig at gøre noget, der gav mening socialt.

Angriber man verden med et positivt sind, får man så meget mere tilbage

I solcentret havde Sara Maria mulighed for at studere, samtidig med at hun tjente penge, og denne effektive tilgang til tingene skinner tungt igennem. Det handler om at opnå sine mål men samtidig få så meget ud af livet som muligt.

Efter handelshøjskolen gik Sara Maria selvstændig, og har fungeret som selvstændig erhvervskvinde indtil for to et halvt år siden. Sara Maria startede nemlig sit eget eventbureau i starten af 2005. Her var hun 24 år. Ydermere udførte hun analyser inden for bl.a. marketing. Hun lægger ikke skjul på, at hun bruger sin uddannelse meget i sit daglige virke. Hun var yderligere engageret i salg af modetøj til hele Skandinavien, og har således vist sine evner som iværksætter og forretningskvinde i en meget tidlig alder. Da hun blev ansat på TV2 i 2013, lukkede hun sine selvstændige forretninger.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 15.53.05

Brændte for noget nyt

På spørgsmålet omkring hvorvidt Sara Maria foretrækker at være selvstændig fremfor medarbejder i en virksomhed, er hun klar i mælet:

– Jeg har slet ikke noget imod at være ansat, det kan være så fint. Men jeg er ikke så god til alt for faste rammer og rutiner, der kører hver dag. Det var også lidt der jeg stod, da jeg skulle forlade mit job som vært på TV2-vejret. Jeg nød jobbet og havde nye udfordringer hver dag, men der var noget inderst inde i mig, som brændte for et nyt projekt.

– Det var vildt fedt at lære hele teknikken bag en tv-produktion. Alt det der foregår foran kameraet, bag kameraet og i kulissen. Det er en hel verden i sig selv, og det er virkeligt svært. Jeg har masser at lære endnu, og i realiteten kunne jeg sagtens være blevet. Jeg havde bare brug for at få nogle nye udfordringer med en anden sammensætning af min hverdag.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 15.54.02

Vejen til succes

Netværket og kimen til Sara Marias erhvervseventyr er dels baseret på det faktum, at hun har arbejdet som model siden hun var 14 år. Hun betegner sig selv som værende lidt irriterende i denne tid, da hun altid var interesseret i, hvorfor tingene blev gjort på en vis måde, samt hvad meningen var med det hele bag produktionen, setuppet og meget andet.

Hun var nysgerrig og spurgte meget ind til de forskellige ting. Dog har denne nysgerrighed også været med til at give Sara Maria en viden og en erfaring i en ung alder, som hun sidenhen har kunne benytte sig af.

– Jeg har altid haft den tilgang til tingene, at hvis jeg ikke har prøvet det før, så kan jeg da godt finde ud af det, siger Sara Maria med et stort smil. Man er nødt til at gøre ting og kaste sig ud i nye eventyr. Jeg kan godt lide at rykke på grænsen mellem det kendte og det ukendte.

Jeg elsker at kaste mig ud i nye projekter og jonglere med mange bolde

Under sin studietid kunne Sara Maria nogle gange misunde sine medstuderende, der havde fuld fokus på studiet, og derfor ikke blev distraheret af de samme ting som Sara Maria blev grundet hendes mange projekter og ideer. Dog ville hun ikke være foruden de mange projekter i dag.

– Det har givet mig super meget erfaring, og jeg har fået et rigtig godt netværk gennem mine mange opgaver som model. Faktisk førte dele af mit modelarbejde til starten af mit eventbureau. Jeg har lavet rigtig mange forskellige ting og har tilsyneladende gjort det godt, og det fører jo ofte andet med sig, siger Sara Maria.

Den kreative proces

Da Sara Maria fik sit andet barn, Vega, kontaktede hun en bekendt på et produktionsselskab og fortalte dem, at hun havde lyst til at prøve noget nyt. Det førte til jobbet som vejrvært på TV2. Sara Maria var på TV2-vejret i et par år, og hun sætter stor pris på alt det hun lærte om tv-produktion og udarbejdelsen af egentligt indhold på tv, og ikke mindst kollegaerne og de sociale relationer. Hun sandede, at tv­-produktion er en meget krævende disciplin.

– Efter et år blev jeg tilbudt at deltage i Vild med Dans. Det var en god mulighed for mig at vise, at jeg også indeholdte andet end den konservative vejrvært bag skærmen. Jeg har ikke en journalistisk uddannelse, så mulighederne for avancement på den redaktionelle side var begrænsede, fortæller Sara Maria.

Sara Maria kunne mærke, hvor meget hun havde savnet at underholde folk. Dansen, underholdningen og det at være på, på en helt anden måde, begyndte igen at appellere til hende. Sara Maria understreger her, hvor meget hun elsker at være kreativ, og hvordan det er i den kreative proces, hun udvikler de store ideer og koncepter.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 15.53.38

Talkshow-vært

Sara Maria skal nu til at lave et ekstra program til Vild Med Dans.

– Det kommer til at funger som et slags talkshow. Her skal jeg være tilrettelægger, og skal selv designe indholdet med min redaktør. Jeg skal være hovedvært, og jeg kommer til at være ansigtet udadtil på programmet, fortæller Sara Maria igen med et stort smil.

For Sara Maria handler livet om at få det bedste ud af hver dag og nyde dét, der måtte opstå på vejen

Forventningens glæde er tydelig. Sara Maria ser virkelig frem til at underholde seerne. Dog er det ikke kun underholdningen, hun glæder sig til. Jobbet som tilrettelægger er ligeså inspirerende for Sara Maria, der sætter en dyd i finessen, og elsker at være med til at præge udfaldet selv.

– Jeg har yderligere fået lov at være vært på Kræftens Bekæmpelses show, som også er i Vild Med Dans regi. Det skal jeg lave i oktober, og jeg ser meget frem til projektet, fortæller Sara Maria.

Nye projekter

Sara Maria sidder ikke stille, og underholdningsverdenen er ikke det eneste, der lægges vægt på. Sara Maria er nemlig i gang med at designe sit eget nye sundhedskoncept, som skal inddrage brugerne på tværs af flere medieflader.

– Til september starter jeg min egen sundhedsblog. Det bliver med eksperter, som kommer til at præge bloggen. Jeg kommer til at lave workshops og arrangere løbekurser. Ultimativt skal der udbydes produkter til salg, og selve konceptet skal være en selvkørende forretning, som skal kunne hænge sammen.

– Jeg kan mærke, at det giver en helt anden fornemmelse i kroppen at være selvstændig og køre freelanceprojekter. Den passion der opstår, er uvurderlig, og jeg ser meget frem til de nye projekter. Jeg har en masse at kaste mig ud i nu, og det bliver virkelig spændende at jonglere med alle de forskellige bolde.

Skærmbillede 2015-09-17 kl. 15.54.11

Et positivt sind

Det er for Sara Maria meget vigtigt at holde sig i gang med de projekter, der nu måtte byde sig. For hende handler livet om at få det bedste ud af hver dag og nyde det, der måtte opstå på vejen.

– Angriber man verden med et positivt sind, får man så meget mere tilbage, siger hun.

Det har været en fornøjelse at møde Sara Maria. At tale med hende om hendes livsindstilling og opleve hendes åbne tilgang til livet er forfriskende. Angriber man livet som Sara Maria, vil tingene fremstå lysere og udfordringerne mindre. Sara Maria er eksponent for, at alt kan opnås med den rette indstilling og et positivt mindset.


Læs artikler i samme kategori